Veelgestelde vragen

1. Wat kan ik doen als het mij niet lukt om in te schrijven?
Klik hier voor adviezen

 

2. Wat kan ik vinden op de website www.spirituelekerst.nl ?

Op deze website van Pentagram boekwinkel uit Haarlem vind je onder de rubriek ‘Home’ tientallen artikelen. Dat zijn meestal gedeelten over spirituele aspecten van Kerstmis uit allerlei boeken en tijdschriften. Als je informatie zoekt over een specifiek onderwerp, kun je gebruik maken van de zoekfunctie rechtsboven.

De artikelen geven tezamen een kaleidoscopisch beeld over Kerst en spiritualiteit. Het is lastig om daar zelf een samenhangende visie uit te destilleren waar je in je leven echt iets mee kunt.

Daarom heeft Pentagram boekwinkel een online-programma ontwikkeld waarbij je in de kerstperiode van 22 december tot en met 6 januari dagelijks per e-mail spirituele inspiratie ontvangt in de vorm van geschreven en gesproken teksten. Je kunt gratis deelnemen aan dit programma door je voornaam, achternaam en e-mail in te vullen in het formulier in de rechterkolom van de website.

 

3. Wat ontvang ik precies als ik inschrijf voor online-programma?

Als je deelneemt ontvang je in de kerstperiode iedere ochtend een e-mail met links naar twee teksten die je kunt lezen en beluisteren: een verhaal  uit het Aquarius Evangelie en een  beschouwing die geïnspireerd is op het Aquarius Evangelie. De titels luiden:

 • 22 december : Jezelf voorbereiden
 • 23 december : De innerlijke mens in je herkennen
 • 24 december : Je weg bereiden
 • 25 december : Het goddelijke in jezelf geboorte geven
 • 26 december : In dit teken zul je overwinnen
 • 27 december : Je magische geschenken
 • 28 december : Bedreigingen vanuit de wereld en jezelf
 • 29 december : Je opdracht in het leven
 • 30 december : Je terugblik op het verleden
 • 31 december : Afscheid nemen van je leermeesters
 • 1 januari : Je talenten ontplooien
 • 2 januari : De verborgen schatten in je hart
 • 3 januari : Aandacht voor je innerlijke ontwikkeling
 • 4 januari : Het geestbewustzijn in je wekken
 • 5 januari : Zeven grondstellingen voor je leven
 • 6 januari : Neerdaling van de heilige adem

Als je inschrijft, ontvang je automatische ook de e-mails voor andere online-programma’s zoals ‘Spirituele Pasen’ (8 dagen) en ‘Spirituele Pinksteren’ (8 dagen).

 

4. In de kerstperiode ben ik niet altijd thuis en ik heb niet altijd een internetverbinding tot mijn beschikking. Kan ik het programma dan toch volgen?

Jazeker, alle teksten staan in het boek Spirituele Kerst – Handreiking voor bezinning en bezieling rondom Kerstmis en Oud en Nieuw .

 

5. Wanneer kan ik me het beste richten op de teksten die ik ontvang?

We raden je aan om je aan het einde van de avond te richten op het verhaal uit het Aquarius Evangelie, en aan het begin van de ochtend op de beschouwing die op dat verhaal is gebaseerd. Dan eindig je en begin je de dagen in de kerstperiode op een wijze die gunstig is voor je ontwikkeling.

 

6. Waarom is het Aquarius Evangelie als uitgangspunt gekozen voor dit programma?

Het Aquarius Evangelie van Levi Dowling bevat een uitgebreide versie van het verhaal over de geboorte van Jezus en geeft heel mooi de uitgangspunten weer van wat wel het esoterische christendom, het innerlijke christendom en het gnostieke christendom wordt genoemd. Alle bevrijdende waarden uit voorgaande filosofieën en wereldgodsdiensten zijn daarin zodanig samengebracht en vernieuwd dat ook de mens van de 21ste eeuw zich daardoor op zijn levensweg kan laten inspireren.

 

7. Wie zijn de mensen achter de website www.spirituelekerst.nl

Deze website en het daaraan gekoppelde online-programma voor 16 dagelijkse e-mails in de kerstperiode is gerealiseerd door een team van enthousiaste vrijwilligers. Zij gaan al tientallen jaren, met vallen en opstaan natuurlijk, een spirituele weg binnen een levende traditie van het gnostieke christendom, en willen hun inzichten en ervaringen graag uitdragen, ook online.

 

8. Ik wil graag optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die de kerstperiode biedt voor innerlijke groei. Wat kan ik daarvoor het beste doen?

Daar is geen pasklaar antwoord op te geven, want dat hangt af van jouw omstandigheden en interesses. Er is al veel gewonnen als je je gedurende de 16 dagen iedere ochtend en iedere avond even richt op de teksten die je ontvangt. Naast je gebruikelijke en noodzakelijke taken kun je gewoon dingen doen die je graag doet.

Wil je nog meer aanwijzingen? Dan kun je denken aan algemene aanbevelingen die niet alleen voor de kerstperiode gelden, maar voor het hele jaar en zijn samengevat in het motto ‘rust, reinheid en regelmaat’. Concreet betekent dat bijvoorbeeld:

 • zorg voor voldoende ontspanning en beweging in de buitenlucht
 • eet gezond en met mate
 • gebruik geen tabak, alcohol of andere verdovende middelen
 • beperk het gebruik van media en wees selectief in wat je leest, bekijkt en beluistert
 • ga om met mensen bij wie je je prettig voelt
 • bouw een ritme in je leven waarbij er een gezond evenwicht is tussen slapen, werken, leren, eten en ontspannen
 • wees dankbaar

 

9. Ik ben geraakt door de informatie op deze website en heb behoefte aan meer. Wat zijn daarvoor de mogelijkheden?

Als je inschrijft voor het online-programma Spirituele Kerst ontvang je ongeveer maandelijks een nieuwsbrief van Pentagram boekwinkel. Daarin staan niet alleen goede boeken op spiritueel gebied, maar ook inspirerende lezingen die regelmatig worden georganiseerd door Pentagram boekwinkel in Haarlem en symposia waarbij Pentagram boekwinkel vertegenwoordigd is. Je kunt ons ook volgen op Facebook spirituele teksten , Youtube en Pinterest .

 

10. Ik vind dat jullie goed werk doen. Kan ik jullie steunen?

Jazeker, wij zijn heel blij met donaties, want die stellen ons in staat online-programma’s als deze te blijven ontwikkelen, promoten en organiseren. KLIK OM EEN DONATIE TE DOEN .

omslag boek Spirituele Kerst Handreiding voor bezinning en bezieling rondom Kerstmis en Oud en NieuwKLIK HIER OM HET BOEK SPIRITUELE KERST TE BESTELLEN

2 thoughts on “Veelgestelde vragen

 1. Team Spirituele Kerst Bericht auteur

  Dank je wel voor je reactie Else. Mooi om feedback te ontvangen. We zijn ons er terdege van bewust dat hier op deze website veel tekst wordt gebruikt. Daar hebben we bewust voor gekozen om de door ons gewenste diepgang te kunnen bereiken, een diepgang over dit onderwerp die elders op internet moeilijk te vinden is.

  Om de dagteksten toegankelijker te maken, hebben we deze ook ingesproken. Mensen kunnen er dan in alle rust naar luisteren. Dat kost inderdaad wat tijd en inspanning. Maar alles wat werkelijk de moeite waard is, kost tijd en inspanning.

  Natuurlijk is er ook behoefte aan content die korter en daardoor ook oppervlakkiger is. Aan die behoefte willen we tegemoet komen op onder andere onze facebookpagina https://www.facebook.com/spiritueleteksten

  We wensen jou ook fijne sfeervolle vredige dagen vanuit hart, hoofd en handen!

  Reageren
 2. Team Spirituele Kerst Bericht auteur

  Arthur, alle teksten staan nog op deze website. Als je met de cursor op de rubriek “beschouwingen voor ochtenden” gaat staan, verschijnt er een lijst met alle data van 22 december tot en met 6 januari. Door op de datum te klikken kom je op de betreffende beschouwing die je kunt lezen of beluisteren. Dat geldt ook voor de rubriek “verhalen voor avonden”.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *