Recensie Spirituele Kerst in Koorddanser december 2015 door Niels Brummelman

Recensie Koorddanser Spirituele Kerst.012Hieronder volgt een recensie over het boek Spirituele Kerst van Niels Brummelman in Koorddanser, maandelijks agendamagazine voor bewustzijnsontwikkeling en spiritualiteit.

Dat Rozenkruisers een speciale kijk op het kerstverhaal en Kerstmis hebben, wist ik al Maar dat Oud en nieuw ook in hun gnostische beschouwingen betrokken wordt, is nieuw voor me.

Het gebeurt in Spirituele kerst, een bundel waarin teksten uit het zogenaamde Aquarius Evangelie zijn opgenomen en worden beschouwd. Ergens jammer misschien, want uit de bijbel zelf kan de diepere achtergrond van met name het kerstverhaal ook prima worden gedestilleerd. Waarom dan toch grijpen naar een boek dat voor menigeen van twijfelachtige (want gechanneld) origine is?

Enfin, stappen we over deze kwestie heen, dan blijkt er genoeg te genieten en te leren. Kern van het verhaal: met Kerst gaat het niet zozeer om het herdenken van een historische gebeurtenis, als om een wonder dat zich aan ieder van ons kan voltrekken: de geboorte van het licht of de zoon in ons.

Een spirituele jaarwisseling is het wanneer we op een bepaald moment in ons leven besluiten werkelijk leerling van de ziel te zijn. Of: om het woord uit het Aquarius Evangelie te gebruiken: ‘Het gewone volk luisterde graag naar zijn woorden en menigeen liet zijn gewone stoffelijke leven varen en volgde hem.’

Recensie Koorddanser Spirituele Kerst december 2015Reactie van de redactie van spirituelekerst.nl

Oud en nieuw in de zin van de jaarwisseling van 31 december op 1 januari is in spirituele zin inderdaad minder belangrijk dan Kerstmis. Jan van Rijckenborgh en Catharose de Petri hebben  wel geschreven over de spirituele symboliek van oud en nieuw.

Als basis voor de beschouwingen over het kerstverhaal hadden inderdaad ook de geboorteverhalen uit het evangelie van Matteüs en het evangelie van Lucas kunnen worden gebruikt, want die verschillen niet veel van het kerstverhaal uit het Aquarius Evangelie.

Het Aquarius Evangelie is vooral gekozen om de betekenisvolle verhalen die na het kerstverhaal komen, die niet in de Bijbel staan, maar juist voor de merns van vandaag heel waardevol kunnen zijn. zijn. Daarbij gaat het met name om onderricht in de mysterieschool in Zoan, en toespraken van Jezus in India en Griekenland.

Uit al die verhalen blijkt een grote liefde voor de mensen en voor de universele wijsheid overal kan worden ervaren.